БЕОГРАДСКО УДРУЖЕЊЕ ПЧЕЛАРА НА ХИЛАНДАРУ

Hilandar

БЕОГРАДСКО УДРУЖЕЊЕ ПЧЕЛАРА НА ХИЛАНДАРУ

 

Београдско удружење пчелара овог викенда (23-11-2019.године) je било у посети братству манастира Хиландар.

Двадесетак наших активних чланова под водством Професора Доктора Миће Младеновића и Деагољуба Вилотића је кренуло на пут у петак увече из Београда и стигло у суботу ујутру до пристаништа Уранополис на полуострву Атос. Даље путовање смо наставили трајектом које је трајало око један сат до пристаништа подно манастира Хиландар. До самог манастира смо се превезли смо се са два минибуса путем који је у јако лошем стању јер су га бујице у предходном периоду оштетиле.

На уласку у манастир нас је дочекао искушеник манастира  на традиционалан начин , са нафором,  и у име братства нам пожелео добродошлицу.

Учесници поклоничког путовања су узвратили скромним даровима манастиру и братсву. После краћег разговора о животу и раду братства у манастиру  обишли смо манастирски пчелињак и разменили искуства о начину пчеларења на Светој Гори.

 

Пре литургије смо обишли манастирски комплекс и упознати са радовима на обнови конака који су изгорели у великом пожару 2004. године. Обнова манастира и данас траје јер су размере пожара биле толике да и поред огромних напора братства и свих људи добре воље до данас нису у потпуности. Били смо инпресионирани начином обнове конака како би задржао аутентичан изглед из прошлости.

За време нашег боравка у манастиру упознали смо се са животом братства, присуствовали литургијама и ноћном бдењу.

У оквиру посете Светој Гори посеили смо и Руски манастир Пантелејмон који је недавно обновљен донацијом Руског председника Путина.

На повратку са Свете Горе посетили смо највећу фабрику меда у Грчкој (Agricultural Beekeeping Cooperative of Nikiti, Halkidiki), коју је основала група пчелара из Никите.. Били смо импресионирани резултатима фабрике коју води докторант професора Младеновића Pauagiotidis Georgio. Кроз разговор са њим констатовали смо да би било пожељно да успоставимо сарадњу са њима у циљу размене искустава на обострану корист.

 

По одласку из фабрике свратили смо и у њихов институт за испитивање меда (ANEL honey park – Beekeping Park), чији је главни менажер  студирао у Приштини и веома добро говори Србски језик. С обзиром да имају велике проблеме са ноземом и да се тим проблемом баве итезивно већ две године обећали су да ће нам послати резултате чим буду имали заокружену резултате. Такође праве и селекцију матица на врло једноставан и јефтин начин.

Задња дестинација нашег боравка у Грчкој била је посета Србском војничком гробљу из Великог рата на Зејтинлику, где нас је дочекао живахни,  деведесетдвогодишњи и увек добро расположени чувар Чика Ђорђе. Он нас је угостио као сваки Србски домаћин и укратко нам описао епопеју Србског народа у Великом рату. Испратио нас је са стиховима Војислава Илића млађег који су уклесани на маузолеју где почивају кости 8000 Српских војника који су положили своје животе за Отачбину.

Тиме се завршила наша посета Грчкој, Светој Гори и Зејтинлику.

 

 

 

Scroll to Top