PREDAVANJE – URBANO PČELARSTVO

EU info kutak Niš, u saradnji sa Ambasadom Francuske u Srbiji i Francuskim institutom u Nišu, organizuje predavanje o urbanom pčelarstvu u okviru obeležavanja EU zelene nedelje.
Predavanje se održava,
u sredu, 1. juna od 12 časova,
u prostorijama EU info kutka u Nišu (Voždova 5),
kao i putem Zoom platforme za sve registrovane pratioce
Urbano pčelarstvo je praksa kojom se poboljšava životna sredina gradova i smanjuje negativan uticaj na naš svakodnevni život. Brigom o ponekoj košnici na krovovima naših zgrada, institucija, kompanija ili u gradskim parkovima i dvorištima zapravo doprinosimo očuvanju biodiverziteta biljaka, pčela i prirode.
Cilj predavanja je da ekološki svesnim građanima Niša svih uzrasta i društveno odgovornim firmama koje posluju u Nišu ukažemo na značaj zdrave životne sredine i uticaja koje urbano pčelarstvo ima na nju, kao i da omogućimo vezu između pčelara, institucija, kompanija i pojedinaca kako bi pospešili razvoj ove vrste pčelarastva u Nišu.
Projekat „Zelena ambasada“, pokrenut 2015. godine predstavlja globalni i progresivan pristup kroz koji francuska diplomatska predstavništava širom sveta aktivno i direktno doprinose očuvanju životne sredine. Ambsada Republike Francuske u Beogradu je pre nekoliko godina na krovu zgrade ambasade postavila košnice dajući svoj doprinos ovom projektu.
Na predavanju će govoriti:
 nj. e. Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji
 Stanko Rajić, predsednik Beogradskog udruženja pčelara
 Monika Damjanović, direktorka Francuskog instituta Niš
Moderatorka: Danijela Vučić, menadžerka EU info kutka Niš
Događaj se organizuje u okviru EU Zelene nedelje 2022 koja će trajati od 30. maja do 5. juna 2022. godine sa ciljem promovisanja rezultata pomoći koju Srbiji pružaju Evropska unija i njene države članice u oblastima Zelene agende za Zapadni Balkan, cirkularne ekonomija, borbe protiv zagađenja i očuvanja biodiverziteta.
Uz finansijsku podršku EU, Srbija radi na razvoju i primeni planova za zaštitu životne sredine na strateškom nivou ‒ održivi sistem zaštite životne sredine koji stvara zdravije okruženje i podiže kvalitet života.
Srdačan pozdrav,
EU Info kutak NIš
Scroll to Top