Bagrem

Vladimir Ignjatović, Predsednik BUP-a

Bagrem je naše najrasprostranjenije i najbrojnije medonosno drvo. Rod Robinia obuhvata oko 20 vrsta drveća i žbunja u Severnoj Americi i Meksiku. U svojoj postojbini prostire se u oblasti lišćarskih šuma u centralnoj Pensilvaniji, Apalačkim planinama do severne Džordžije, zatim  u južnom Ilinoisu, jugozapadnoj Indijani i Arkanzasu. Mnogo je gajen i naturalizovan u istočnim Stenovitim planinama.

Prenet je i jako raširen u severnoj Africi, Evropi, srednjoj i istočnoj Aziji i Novom Zelandu. Istorijski podatci govore, da je vrtlar Jean (Žan) Robin (1550 – 1620.) 160. prvi posejao bagrem u Francuskoj i uopšte u Evropi. Po njemu je rod i dobio ime Robinia. Taj prvi bagrem posađen je u Parizu i verovatno je najstarije stablo u tom gradu. Smatra se da je zasađeno u 17. veku od botaničara Žana Robina i njegovog sina Vespazijana. Poduprto je sa dva stuba.

Žan Robin je otkrio ovu vrstu u Gvajani. Niko ne zna tačan datum kada je drvo zasađeno. Neki izvori kažu da je to bilo 1601., drugi govore tek 1660. ili 1680., a na tabli pored stabla stoji da je to bilo 1602. godine. Svuda je u početku gajen kao parkovska vrsta.

Međutim, prema Bugarskom naučniku Stefanovu, koji se poziva na paleobotaničke podatke, bagrem se krajem tercijera nalazio na Balkanu.

Posle Drugog svetskog rata, u našoj zemlјi poklonjena je velika pažnja pošumlјavanju goleti i šumskih terena. Po broju tada zasađenih sadnica bagrem je bio na prvom mestu. Više je razloga za to:

 1. Što se brzo i lako proizvode njegove sadnice,
 2. Što se posle sadnje lako prima,
 3. Jer brzo raste,
 4. Jer raste na svim vrstama zemlјišta,
 5. Što je odličan kao ogrevno i tehničko drvo i konačno
 6. Što je veoma medonosno drvo, o čemu se tada možda nije razmišlјalo.

Ima ga u Vojvodini, gde se koristio za vezivanje “živog”peska ( Deliblatska i Subotička peščara ), u ravnicama i dolinama reka severne Srbije, u Mačvi, Posavini, Stigu, Tamnavi, u dolinama Morave, Mlave, Peka, Kolubare itd.

Na navedenim površinama bagrem je gajen u većim kompleksima. Gajen je i pored puteva, na međama njiva (bagrem međaš), oko voćnjaka i tako gajen je medonosniji. Cvetovi su mu beli, mirišlјavi i nalaze se u rastresitim, povijenim grozdastim cvastima. Najčešće cveta u prvoj polovini maja, a ređe u drugoj, 10 – 15 dana. Najbolјe medi pri temperaturi od 20 – 25◦C i kad jutarnja i noćna temperatura nije ispod 16 ºC, uz umerenu vlažnost vazduha. Bagremova paša je kod nas glavna paša, kojoj, i ako je kratkotrajna, ni jedna druga medonoša ne može konkurisati. Ona je pored svega najbogatija prinosom.

Pošto je ovo rana paša , teško je pripremiti pčelinja društva za nju. U toplim mestima, pored reka, bagrem počinje da cveta 3 -5 dana ranije, nego u ravničarskim krajevima, a u brdskim reonima 15 – 20 dana kasnije. Ove vremenske razlike u cvetanju, omogućuju pčelarima da koriste dve, pa i tri bagremove paše u jednoj sezoni. Pašu mogu ometati loše vremenske prilike.

Mesta , koja su od posebne vrednosti za seleće pčelare su:

 I. Za ranu bagremovu pašu :

 1. Stevanac, železnička stanica na pruzi Stalać – Niš,
 2. Duboko kod Umke
 3. Autoput Beograd – Obrenovac,
 4. Između Umke i Bariča.

II. Za srednje kasnu pašu:

 1. Bagrdan,
 2. Krnjevo,
 3. Veliko Orašije,
 4. Sirakovo,
 5. Rajac,
 6. Stojnik u blizini Ralјe,
 7. Mali Popović,
 8. Prnjavor mačvanski,
 9. Dublјe mačvansko,
 10. Lešnica,
 11. Deliblatska peščara,
 12. Subotička peščara,
 13. Doroslav,
 14. Kobišnica u Timočkoj krajini,
 15. Jagnjilo,
 16. Kovačevac i
 17. Glibovac.

III. Za poznu pašu :

 1. Suvi Do kod Žagubice,
 2. Krepolјin,
 3. Zvižd,
 4. Srpce,
 5. Krst između Melnica i Kučeva,
 6. Okolina Majdanpeka,
 7. Okolina Gornjeg Milanovca,
 8. Okolina Čačka,
 9. OkolinaValјeva i
 10. Okolina Užičke Požege.

Pa pčelari izaberite. Ja sam se opredelio za Stojnik kod Ralјe.

Scroll to Top