Predavanje o divlјim urbanim pčelama

Dana 4.12.2014. godine Beogradsko udruženje pčelara, bilo je pozvano na Geografski fakultet u Beogradu, na predavanje profesora Bernard Vaissiere-a, Program head, INGRA, Avignon – France (Rukovodioca Programa INGRA, Avinjon Francuska).

Predavanju su iz Beogradskog udruženja pčelara prisustvovali Prof. Mića Mladenović, Saša Grubić, Vladimir Ignjatović i Slađan Simonović. Naziv teme bio je Urban bee biodiversity action plans (Biodiverzitet urbane pčele akcioni planovi). Prikazane su i opisane mnoge vrste divlјih pčela, a među njima i Apis melifera. Na kraju je prikazano šta se sve u Francuskoj čini na zaštiti i očuvanju tih pčela, u šta je uklјučeno osim stručnjaka i lokalno stanovništvo. Zanimlјiv je bio deo o tome kako prave „hotele za pčele“. Na primer za vrstu Osmia cornuta, prave se mali snopovi trske, i stavlјaju na razna mesta u prirodi (drveće na primer). Pčela Osmia cornuta se naselјava u „hotelu” sačinjenom od trske.

Zatim su predstavnici Biološkog fakulteta, profesor Dr. Ljubiša Stanisavlјević i docent Aleksandar Ćetković govorili o svojim istraživanjima staništa i sve u vezi života divlјih pčela u centralnoj zoni, perifernim naselјima i okolini Beograda.

Posle njih su predstavnici gradskih institucija Beograda: Dejan Tripković iz Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i Mr. Anica Teofilović dipl.inž. pejs. Arh. (kroz projekat: „Zelena regulativa Beograda 2002- 2014“), iz Urbanističkog zavoda Beograda, govorili, šta njihove institucije čine za zaštitu divlјih pčela.

Profesor Mića Mladenović je izrazio zabrinurost za opstanak urbanih rojeva i pčelinjih društava zbog aviozaprašivanja protiv komaraca u Beogradu, naročito u vreme bagremove paše.

Slađan Simonović je prikazao nekoliko kraćih filmova, gde je on kao deo mobilnog tima Beogradskog udruženja pčelara, uklanjao rojeve pčela u raznim krajevima Beograda, što je izazvalo živo interesovanje profesora Bernard Vaissiere-a, koji je odmah postavio pitanje: „Da li su ti rojevi i pčelinja društva bili zaraženi varoom“.

Od prisutnih, na ovom predavanju su još bili Dr. Nebojša Nedić sa Polјoprivrednog fakulteta u Zemunu, Aleksandra Zatezalo iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Ivan Umelјić, urednik časopisa za pčelarstvo.

Scroll to Top