Slatko a zdravo

Deca vole slatkiše svih vrsta. Potreba za slatkim ukusom kod dece je opravdana zato što imaju male zalihe energije (glikogena kao depoa energije u mišićima i jetri) a pri tome su vrlo aktivna. Upravo zato dolazi do kolebanja nivoa glukoze u krvi što nije poželjno jer utiče na ponašanje i raspoloženje deteta. Zato je dobro da im ponudite kvalitetne poslastice bez ili sa manje šećera i bez veštačkih dodataka – aditiva.

Nije slučajno da su med i voće najzdravija poslastica za decu, zato što sadrže proste, prirodne šećere glukozu i fruktozu koji brzo ulaze u krv. Ako želite da živite u skladu sa prirodom i dajete deci ono što je sezonski sazrelo na našem tlu, onda je pravo vreme da Vaša deca za užinu dobijaju sveže voće i med, a ponekad ih treba počastiti i dodatkom punovrednih žitarica i mlečnih proizvoda.

O medu za decu!

Među darovima koje priroda nudi čoveku, pčelinjim proizvodima, pre svega medu, od vajkada pripada počasno mesto. Med je prirodna, živa hrana, to je složen prirodni proizvod, prijatnog mirisa i slatkog ukusa. Sadrži proste šećere, vitamine, minerale, enzime i deluje pozitivno na apetit i peristaltiku.
Deci treba davati med umesto šećera, već u prvim danima druge godine. Zbog mogućnosti pojave alergije, istina retko, potrebna je opreznost pri uvođenju u jelovnik dece, posebno iz porodica sa alimentarnim alergijama.
Veliki značaj meda za normalan razvoj dečjeg organizma utvrđen je kako empirijskim, tako i naučno-eksperimentalnim putem. Savremene hemijske i biološke analize meda pokazuju da povoljna kombinacija hranljivih materija u njemu ne opterećuje i ne angažuje probavni sistem dečjeg organizma dodatnom preradom. Za decu med predstavlja gotovu hranu koja se 100% iskorišćava u organizmu i uključuje u njegove životne funkcije. Uopšteno uzevši, med je za decu idalna slatka hrana. S obzirom na to da je lako probavljiv i sladak, malo je dece koja ga ne prihvataju. 

KADA I KAKO UVESTI MED U ISHRANU DETETA?

Na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u ishrani dece, o medu kao namirnici rekla bih sledeće: posle majčinog mleka, koje je svakako idealna hrana za odojče, med je sigurno najprirodniji zaslađivač kako za decu  tako i za odrasle.

Da li bebe smeju da se slade medom?

Med je rizično dati odojčetu pre 12 meseci starosti.

Evo koje zahteve je  potrebno ispuniti ako neko želi da bebi starijoj od 9. meseci ponudi med:

  • Da odojče nema izraženu alergijsku manifestaciju (ekcem- atopijski dermatit, alergiju na proteine kravljeg mleka, ili alergiju na neku drugu hranu).
  • Da nema alergije na med, ili neku drugu hranu u porodici.
  • Med mora biti zdravstveno bezbedan (proizvođač mora da ima potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti meda – obavezna je mikrobiološka analiza).
  • Ako je sve predhodno navedeno bezbedno može se ponuditi isključivo prirodni (nektarski) med – bagremov.
  • Preporučena količina meda je 1 kk dnevno.
  • Uvodi se u ishranu tako što se ponudi 1/4 kašičice meda, rastvorenog u mlakoj tečnosti (voda, čaj, sok, voćna kaša…). Nakon prvog davanja sačekati četiri dana. Ukoliko nema znakova nepodnošljivosti (osip, svrab, povraćanje, proliv) nastaviti sa postepenim povećanjem, tako da se tokom deset dana unese 1 kafena kašika meda. Tek nakon toga može se davati svakog dana.

Ukoliko se bilo kad pojave znaci nepodnošljivosti, prekinuti uzimanje i javiti se pedijatru.

 

Recepti

Sok od jagodastog voća
200 g svežeg voća (ribizle, jagode, maline, borovnice..)
1 sk meda
voda, zdrava i meka
Od voća iscedite sok na sokovnik ili ga sa malo vode izmiksajte u blenderu i procedite.
Dodajte med i vodu, dobro promešajte da bude ukusno i pitko.

Voćni krem
1 breskva,oljuštena i isečena
80 g malina
150 ml mleka ili jogurta
1 kugla sladoleda od vanile
U blenderu pomešajte breskve, maline, mleko i sladoled u glatku kašu.
Poslužite odmah.

Voće i keks u čaši
100 ml probiotičkog jogurta sa 3.2% mm
2 koluta integralnog keksa
1/2 šolje voća ( jagode, maline, kajsije, breskve..)
2 kk bagremovog meda
Izdrobite keks i pomešajte sa jogurtom. Ostavite kratko da keks omekša.
Sipajte u veću čašu red jogurta i keksa, red iseckanog voća, pa malo meda, dok se ne utroši sva masa, najmanje po 2 reda od svakog. Odgore ukrasite rendanom crnom čokoladom ili mlevenim bademima.

Kaša od jabuka i meda
Očistiti jednu srednju jabuku, sitno narendati, dodati kašičicu meda i izmešati. Ovoj kaši se može dodati  1-2 kašike kuvanih zobenih pahuljica ili pola banane.
Ova kaša može se praviti i od drugog sezonskog voća.

Krem od sira i meda
100 g mladog kravljeg sira
1 kašičica meda
1 jabuka i kašika šlaga
Sir izgnječiti viljuškom, dodati med i pažljivo izmešati. Jabuke oljuštiti i izrendati, dodati siru i medu. Od svega napraviti glatku masu. Sipati u čaše i ukrasiti šlagom ako je dete starije od 12 meseci.

Kaša od jabuka, meda i
zobenih pahuljica

Ovo je mešavina od 1 kuvane jabuke,  1sk kuvane zobene kaše, 1 kk meda i oko 50 ml jogurta. Sve se stavi u blender i miksa da se dobije izgled šlaga. Ovo je vrlo hranjiv desert za odojče starosti 9-12 meseci.

Jednostavno:
Za napitak napravite limunadu sa medom, mleko ili topao kakao zasladite medom…
Za desert: pečenu palačinku od mešanog brašna pšenice i heljde premažite bagremovim medom i preko složite seckano voće, sveže ili pečeno.
Skuvajte pšenicu Speltu ili ječam u zrnu zasladite medom i dodajte sezonsko voće.
Ideja za zdravu užinu je na pretek a sve zavisi od Vaše mašte i kreativnosti!

Živka Vlajković, nutricionista

Scroll to Top