INTERNACIONALNA ŠKOLA ZA DEGUSTATORE MEDA
Dana 23. i 24. aprila u organizaciji Srpskog društva za ocenjivanje i testiranje meda i Beogradskog udruženja pčelara održaće se, po prvi put u Srbiji,
Školu će voditi eksperti iz Organizacije „Bee Sorces“ iz Bolonje, Italija, koji su članovi
Nacionalnog registra eksperata za senzornu analizu meda u Italiji.
Raspored i satnica predavanja:
“OSNOVE SENZORNE ANALIZE MEDA 1.0”
Dan I – 23.april 2016. godine
PREPODNE (9:00 – 12:30)
- Uvod u kurs, predstavljanje govornika i učesnika (razgovor)
Senzorna analiza: opšti kriterijumi, elemeni senzorne fiziologije, okruženje, materijali i individualne varijacije (predavanje)
- Prepoznavanje kroz degustaciju: 4 osnovna ukusa, provera ograničenja u individualnoj percepciji (degustacija)
- Razlike između ukusa i arome (degustacija)
- Ispitivanje mirisa radi prepoznavanja najčešćih loših mirisa (mentorsko učenje)
POPODNE (14:00 – 17:30)
- Ispitivanje mirisa 8 uzoraka monoflornog meda porekla (mentorsko učenje)
- Med: poreklo i sastav (predavanje)
- Tehnika degustacije (predavanje)
- Ispitivanje 15 uzoraka monoflornog meda: opisivanje i memorisanje karakteristika
mirisa i ukusa (mentorsko učenje)
Dan II – 24. april 2016. godine
PREPODNE (9:00 – 12:30)
- Ispitivanje 15 uzoraka monoflornog meda: opisivanje i memorisanje karakteristika mirisa i ukusa (mentorsko učenje)
- Tehnologija kristalizacije (radi prepoznavanja uzoraka monoflornog meda)
- Ispitivanje mirisa radi prepoznavanja uzoraka monoflornog meda (provera uspešnosti)
POPODNE (14:00 – 17:30)
- Vežbe degustacije radi prepoznavanja uzoraka monoflornog meda (provera uspešnosti)
- Falični uzorci meda (predavanje i degustacija)
- Formulari za ocenjivanje meda (mentorsko učenje na uzorcima koje su doneli učesnici)
- Završna diskusija i uručenje sertifikata
Maksimalni broj polaznika po kursu – 30. Kurs traje dva dana. Cena po polazniku je 12.000 dinara.
CILJ ŠKOLE:
Predloženi kurs omogućava sticanje znanja o metodu za objektivno ispitivanje i ocenjivanje karakteristika meda.
Polaznici škole će se upoznati sa tehnikom ispitivanja i ocene karakteristika meda radi pružanja takvih informacija potrošačima, čime se medu obezbeđuje dodatna vrednost, poboljšavaju tehnike proizvodnje i čini da prezentacija proizvoda bude jasnija i uspešnija.
U toku kursa se smenjuju predavanja i praktična degustacija, čime se budući procenitelji uče da poboljšaju koncentraciju pri korišćenju čula, opisu i memorisanju senzornih percepcija najčešćih vrsta monoflornog meda. Predavači će upoznati polaznike sa načinima za poboljšanje kvaliteta meda u toku proizvodnje. Pored toga, polaznici će steći znanje kako da prepoznaju defekte kao što su fermentacija, loš miris ili dim, ukus metala i da ocenjuju druge fizičke karakteristike.
Učesnici koji savladaju najmanje 75% gradiva dobiće Sertifikat o pohađanju kursa “Osnove senzorne analize meda 1.0”. Molimo donesite svoje uzorke meda ukoliko želite da budu testirani tokom kursa.
Kontakt telefon: +381 63 106 67 44
Kontakt osoba:dr Slađan Rašić
Dali ima opet ta skola u 2017 godini. I koja je cena svega toga?
Škola će biti poslednji vikend novembra, za više informacija na:
http://www.velesovavizija.rs/internacionalna-skola-za-degustatore-meda-2017/