U poseti pčelarima Italije – Comaro

 

Beogradsko udruženje pčelara organizovalo je četverodnevno studijsko putovanje u Italiju u dogovoru sa predstavnicima Instituta za pčelarstvo iz Bolonje tokom oktobra 2016. godine. Tim ljudi iz Srbije koji se bavi pčelarstvom imao je jedinstvenu priliku da se upozna sa dobrom pčelarskom praksom italijanskih kolega posetivši: zadrugu Comaro, mesto Castel San Pietre Terme – Konzorcijum za organoleptičke osobine meda, zadrugu Conapi, proizvođača opreme Lege, odgajivača matica – Finelli.

Na putovanje u Italiju krenuli smo u večernjim satima da bi ujutro stigli na prvo odredište, veliku porodičnu firmu Comaro. Smeštena na samom severu Italije u mestu Cassacco,  pripada regiji Udina. Geografija ove oblasti je kontrast između velikog, strmog i nepristupačnog planinskog venca Alpa i ravnice koja se prostire sa druge strane. Comaro danas predstavlja velikog proizvođača meda i proizvoda na bazi pčela sa preko 2000 svojih pčelinjih zajednica i 16 stalno zaposlenih.  U pogonu se preradi između 500 i 600 tona meda koji se obezbedi preko kooperanata iz Italije i inostaranstva. Porodična tradicija bavljenja pčelarstvom datira još od 1870 godine, da bi stalnim napredovnjem i usavršavanjem dosegli današnje razmere. Prelomni momenat u usponu kompanije dešava se devedestih godina prošlog veka plasiranje m autentičnog šumskog meda “Melata” kojim su osvojili evropsko tržište.

 

comaro

Košnica kojom se ovde najviše pčelari je DB10 sa polumedištima, jer na taj način obezbeđuju sortne medove prve klase. Pašna sezona i bogatstvo biljnog prokrivača je izdašnije nego na našim prostorima, pa Italijani imaju mnogo sortnih medova koje i sami mnogo cene. Organizacija posla nas je iznenadila, jer smo u oktobru imali priliku da prisustvujemo vrcaju meda koji je sakupljen još pre nekoliko meseci. Naime, podrazumeva se da za svaku pašu imate izgrađeno prazno saće u skladištu, te se samo puni i prazni polunastavci zamene, a vrca se kada se završe važniji radovi na pčelinjaku.

vrcanje-comoro

Kvalitet meda je ono čemu se pridaje poseban značaj, pa med koji se ovde pakuje zadovoljava IFS (International Food Standard) i ima potvrdu da nema GMO polena. Analiza meda prikupljenog od kooperanata se radi zbirno na svakih 10 buradi, a posebno se obraća pažnja na med koji potiče sa organskih pčelinjaka. Proizvodnja organske hrane u razvijenim zemljama dobija sve više na značaju, pa ni med nije izuzetak. To su prepoznali i pčelari Italije, pa danas oko 60% proizvodnje meda u ovoj oblasti ima oznaku “Organic”.

burad-uzorci

Sala za prezentacije je mesto za stalno usavršavanje, razmenu mišljenja između pčelara, te  mesto gde se mogu čuti najnovija dešavanja iz oblasti pčelarstva.

ucionica“Na mlađima svet ostaje”! Igraonica gde se deca mogu upoznati sa svetom pčela, njihovim značajem  u ekosistemu, kao i svom blagodeti koju imamo koristeći proizvode košnice.

igraonica

Paletu proizvoda mogli smo da vidimo i ponešto kupimo u prodavnici.

prodavnica-comaro

Domaćini su nas poveli u mali seoski restoran koji je u vlasništvu jednog od velikih pčelara.

restoran

Nakon ručka krenuli smo put Bolonje.

Scroll to Top