Koliko Srbi jedu med, i zašto ne?

Po istraživanju marketinške kuće IndexBox u periodu od 2005. do 2015.  globalno tržište beleži stalni rast u proizvodnji i potrošnji meda. Najveći rast tražnje za medom je u Kini (20%) i SAD-u (14%), a slede ih Turska (6%), Nemačka (5%) i Rusija (4%). Potrošnja meda po glavi stanovnika je najveća u Turskoj (1.3 kg/god. 2015.) i Nemačkoj (1.1 kg/god.) što je značajno više od svetskog proseka koji iznosi 0.2 kg/god. Za Srbiju nema preciznih podataka, a procene su da je potrošnja meda od 0.3 do 0.6 kg/god. po glavi stanovnika.

Kako povećati upotrebu meda u svakodnevnoj ishrani? Da li med koristimo samo kao lek? 

Med je gotovo idealna namirnica — bolji izvor energije teško da bi mogli zamisliti, lako se vari, a mnoge vrlo korisne materije deluju preventivno i lekovito na mnoge bolesti.

Med se koristio u kulinarstvu od najranijih vremena, ali je bio privilegija bogatih. Kuvari su tada med stavljali u sva moguća jela, a kako sve do srednjeg veka u Evropi nisu poznavali šećer, med je bio nezamenjiv u pripremi slatkiša. Iz tih vremena poznata je i danas vrlo cenjena medovina, koju su, Stari Sloveni pripremali od vode, meda i aromatičnog bilja. Mnogi od tih drevnih recepata održali su se i do danas. Prilikom pripremanja hrane, kad god to prilike dopuštaju, obični beli šećer trebalo bi zameniti medom, jer je zdraviji i ukusniji, a jela kojima je dodat, duže ostaju sveža. Med se koristi u pripremanju toplih, hladnih i lekovitih napitaka, najrazličitijih kolača, krema, namaza, sladoleda, kompota, voćnih salata, prilikom pečenja različitih vrsta mesa, te u konzervisanju zimnice. Od svih poslastica najpoznatiji su medenjaci, a ukus i miris meda daje im posebnu vrednost.

Različiti sirevi i med

Upotreba meda u srpskoj kuhinji još uvek je vrlo skromna. Možda da zavirimo u srednjovekovne “Kuvare” i počnemo upotrebljavati različite vrste medova za poboljšanje ukusa u pripremi raznoraznih jela i jednostavno shvatimo da su kombinacije beskrajne.

Pokušajte sledeći put kada budete pravili tiramisu zameniti u maskarponeu 1/4 šećera šumskim ili kestenovim medom, verujem da ćete uživati u potpuno novim ukusima.

 

 Spec.dr.vet. Saša Grubić

Scroll to Top